Frederik van Eeden en zijn sociale werk

Margaretha Meyboom voor één van de vier huizen van ‘Westerbro’

Hoe meer ik me in het leven en werk van Margaretha Meyboom ver-diep, des te meer neemt mijn fascinatie voor haar toe. Ze heeft veel Scandinavische literatuur vertaald, maar haar levenswerk is de coöpe-ratieve huishoudvereniging ‘Westerbro’ te Rijswijk in het eerste kwart van de twintigste eeuw. In het Meyboom Archief van het Internatio-nale Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) te Amsterdam bevindt zich een concepttekst van haar hand voor een artikel over het sociale werk van Frederik van Eeden, die ze bewonderde, maar over wie zij ook kritisch was. Het artikel – eigenlijk schetst ze welk doel ze met Westerbro voor ogen heeft – is nooit gepubliceerd. Met plezier zet ik haar tekst integraal on line onder de titel Frederik van Eeden en zijn sociale werk.

About Frans Holtkamp

Op 1 mei 2010 kon ik een punt zetten achter mijn werk. Ik kan nu zelf de dag indelen. Heerlijk! De morgen besteed ik aan hersenwerk: de krant lezen, puzzels maken en lezen. Regelmatig schrijf ik een essay of artikel na het lezen van een spraakmakend boek. Dat plaats ik op deze blog of op www.fransholtkamp.nl 'Woorden voor het leven', mijn 'boekenkast on line'. De middag staat in het teken van beweging: mijn voorkeur gaat uit naar wandelen en fietsen. Meestal gaat de camera mee. Foto's plaats ik op het net. Ga maar eens met de cursor naar het vierkantje met het rode en blauwe bolletje links van deze tekst (bovenaan, onder Verified Services). Er verschijnt een pagina uit mijn 'fotoboek' op Flickr. Klik 'Photostream' aan en dan .....!
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.