‘Huis te Lande’ drie keer in beeld

1909 Eerste- en tweedejaars van het cursusjaar 1909-1910

Dinsdag 9 april 2019 is een verrassende dag! Iemand stuurt mij drie digitale filmpjes over Huis te Lande, de eerste middelbare tuinbouwschool  voor meisjes in Nederland, gevestigd te Rijswijk. Achteraf blijkt de school enig in haar soort, dus mag ze letterlijk uniek worden genoemd. De school, het levenswerk van Jacoba Hingst, opent haar deuren in 1907. Twee van de drie filmpjes zijn van vóór de Tweede Wereldoorlog en bevatten historische beelden. Nummer drie is van recentere datum. Ik zal ze alle drie kort bespreken en begin met wat ik een juweeltje vind: Huis te Lande, 1932-1938. Het filmpje is gemaakt door een amateur, vermoedelijk een leerling. De beelden zijn aandoenlijk. De school lijkt een paradijs. De muziek, die later is toegevoegd, versterkt de romantische sfeer. Het tweede filmpje, Huis te Lande, initiatief van Jacoba Hingst, jaren dertig,  stamt uit ongeveer dezelfde tijd. Het oogt professioneler, mogelijk het werk van de Haagse filmfabriek Profilti. Die maakt in de jaren dertig opnamen voor het bioscoopjournaal. De gesproken tekst door de professional Marc van Amstel is later toegevoegd. Dit oude filmpje maakt deel uit van een groter geheel, een promotiefilm. Zo komen we bij nummer drie: Huis te Lande, je was een paradijs, 1997. In dat jaar is Huis te Lande door fusie onderdeel geworden van het Groene Delta College. Het is feest in 1997, want Huis te Lande bestaat 90 jaar. Maar er zijn ook zorgen: het leerlingenaantal loopt terug. Misschien kan deze film het tij keren, meent men.

About Frans Holtkamp

Op 1 mei 2010 kon ik een punt zetten achter mijn werk. Ik kan nu zelf de dag indelen. Heerlijk! De morgen besteed ik aan hersenwerk: de krant lezen, puzzels maken en lezen. Regelmatig schrijf ik een essay of artikel na het lezen van een spraakmakend boek. Dat plaats ik op deze blog of op www.fransholtkamp.nl 'Woorden voor het leven', mijn 'boekenkast on line'. De middag staat in het teken van beweging: mijn voorkeur gaat uit naar wandelen en fietsen. Meestal gaat de camera mee. Foto's plaats ik op het net. Ga maar eens met de cursor naar het vierkantje met het rode en blauwe bolletje links van deze tekst (bovenaan, onder Verified Services). Er verschijnt een pagina uit mijn 'fotoboek' op Flickr. Klik 'Photostream' aan en dan .....!
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.