Verenigde Staten oktober 2019

Chrysler Building met spits in art deco

De VS is een fascinerend land! Een lang gekoesterde wens om New York met z’n wolkenkrabbers en fantastische musea eens te bezoeken is in vervulling gegaan. Maar alleen de ‘grote plas’ oversteken voor die ene stad, dat is verhoudingsgewijs te kostbaar. Dus werd het een rondreis op maat, mét huurauto. Zo waren Chicago, Holland, Detroit, Niagara Falls, Geneva, Albany, Boston, New York en Washington in korte tijd binnen bereik.
De vraag bij thuiskomst ‘Heb je genoten?’ vind ik altijd moeilijk te beantwoorden. Het ervaren van zo’n groot land is niet in één woord te vangen. Het ligt genuanceerder. Laat ik het als volgt omschrijven: genoten heb ik van de architectuur, de musea, herfstbossen, eekhoorns en de mensen. Jawel, Amerikanen zijn aardig, behulpzaam en maken gemakkelijk een praatje met je. Maar hun samenleving is stevig in de tang genomen door een rauwe vorm van kapitalisme: parkeergarages vragen de hoofdprijs, op de nota’s van restaurants en hotels verschijnen alle soorten van ‘tax’, je betaalt vaak ‘fee’ en je wordt geacht bedienden in restaurants minstens vijftien procent fooi te geven. Daar moeten ze het van hebben. En dan heb ik het nog niet gehad over de vele zwervers en daklozen, wegwerpborden, -bekers en -bestek of over de epidemie aan tenten die fastfood verkopen.
Mijn fotoseries op Google Photos en Flickr laten vooral de bewonderenswaardige, fascinerende kant van het land zien.

About Frans Holtkamp

Op 1 mei 2010 kon ik een punt zetten achter mijn werk. Ik kan nu zelf de dag indelen. Heerlijk! De morgen besteed ik aan hersenwerk: de krant lezen, puzzels maken en lezen. Regelmatig schrijf ik een essay of artikel na het lezen van een spraakmakend boek. Dat plaats ik op deze blog of op www.fransholtkamp.nl 'Woorden voor het leven', mijn 'boekenkast on line'. De middag staat in het teken van beweging: mijn voorkeur gaat uit naar wandelen en fietsen. Meestal gaat de camera mee. Foto's plaats ik op het net. Ga maar eens met de cursor naar het vierkantje met het rode en blauwe bolletje links van deze tekst (bovenaan, onder Verified Services). Er verschijnt een pagina uit mijn 'fotoboek' op Flickr. Klik 'Photostream' aan en dan .....!
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.