Films

Op deze pagina vind je de links naar mijn DigiTales. Dit zijn gesproken verha-len, geïllustreerd met foto’s die als een film voorbij trekken. Er zijn ook links naar échte filmpjes. En er zijn links naar films die door anderen gemaakt zijn, bijvoorbeeld over ‘Huis te Lande’. Alles staat op mijn kanaal bij YouTube.

Een leven lang tussen stalen ramen. De projectgroep ‘Haagse Herinneringen’ houdt zogenaamde ‘verhalentafels’. Mensen worden uitgenodigd om over een bepaald thema hun persoonlijke verhaal te vertellen. Zo’n thema is bijvoorbeeld Made in The Hague. Het verhaal van iedere deelnemer mondt uit in een zogenaamde DigiTale, dit is een gesproken verhaal geïllustreerd met ‘filmisch verglijdende’ foto’s. Jaap Nieuwmans is de eerste die ik daarbij help. Zijn DigiTale, Een leven lang tussen stalen ramen, heb ik nog eens overgedaan, nú met mijn eigen stem. Daarmee is het mijn eerste eígen ‘filmpje’ geworden. Je vind het door op de titel van dit bericht te klikken.

ADO zet in uw krachten. Tijdens de verhalentafel ADO bij Haagse Herinneringen help ik Harry Suiker bij zijn DigiTale over het clublied van ADO. Daarin zijn enkele fragmenten van dat lied opgenomen. Daarna maak ik zelf nog een DigiTale waarin het héle lied beluisterd kan worden.

Prachtig glas in Europa 1 en Prachtig glas in Europa 2 zijn twee DigiTales waarin ik foto’s van de mooiste Europese glas-in-loodramen en van enkele spannende glaswanden laat zien. De eerstgenoemde wordt alleen ondersteund met muziek, in de tweede DigiTale spreek ik in.

Poppy en Echo. Dit zijn mijn eerste echte filmpjes. Ze zijn gemaakt van twee installaties van de kunstenaar Zoro Feigl, Poppy (klaproos) en Echo. De locatie is de Elektriciteitsfabriek in Den Haag.

Variation v.2 is een installatie van Céleste Boursier-Mougenot (1961) uit Frankrijk. Hij laat porceleinen schaaltjes, die op het oppervlak van drie bassins drijven, zó met elkaar in botsing komen, dat er een betoverend getingel ontstaat.

Woedend water brengt in beeld hoe het water van de Atlantische Oceaan op de rotskust van het eiland Pico (Azoren) beukt.

Chartres ondergedompeld in licht en geluid is een registratie van een licht- en geluidsshow op vrijdagavond 14 september 2018 te Chartres. Toen we even na half elf het restaurant Café Bleu verlieten, stapten we – volkomen verrast – zo maar die show binnen.

Leerstelle des Gedenkens gaat over de installatie Schalechet of Gefallenes Laub van de Israëlische kunstenaar Menashe Kadishman in het Jüdisches Museum te Berlijn.

Huis te Lande, 1932-1938 gaat over de eerste middelbare tuinbouwschool voor meisjes in Nederland te Rijswijk. De opnamen vermoedelijk gemaakt door een leerling. Later is het filmpje gedigitaliseerd en is er muziek aan toegevoegd.

Huis te Lande, initiatief van Jacoba Hingst, jaren dertig is vermoedelijk door het Haagse filmbedrijf Profilti gemaakt als item voor het bioscoopjournaal. Het gesproken commentaar is later toegevoegd. Marc van Amstel spreekt in.

Huis te Lande, je was een paradijs, 1997 is een promotiefilm over Huis te Lande dat in 1997 onderdeel is van het Groene Delta College.

Museum of Modern Art, An Impression toont toppers uit het MoMA te New York. Marcel en ik waren daar op zondag 27 oktober 2019. Het museum was net heropend na een ingrijpende verbouwing. Wat een collectie!

National Gallery of Art, An Impression toont beelden van wat mij in dat fantastische museum in Washington het meest heeft aangesproken. We waren er op vrijdag 31 oktober 2019, de dag waarop Halloween gevierd werd.