Levensverhalen

Oudere mensen kunnen vaak boeiend vertellen over de lange levensweg die ze al hebben afgelegd. Daarom interview ik graag mensen van boven de 80, vooral uit Rijswijk, maar ook uit mijn eigen familie. Die interviews zet ik om in zogenaamde ‘journalistieke versies’, altijd verlucht met foto’s, en plaats ze vervolgens op deze blog. 

 

RIJSWIJK

 • Han Bik: een leven vol dynamiek. Dit levensverhaal van Han Bik, die onder andere directeur van een sigarettenfabriek in Den Haag geweest is, wordt in de vorm van een interview weergegeven. Han is 13 september 2014 overleden.
 • Wim van den Ende: pastor in hart en nieren. Op het moment van het interview, februari 2012, is hij ver in de tachtig. Hij blijkt belezen, bij de tijd in exegese en pastoraat en dus is het niet vreemd, dat hij nog steeds actief is in de Benedictus-Bernadetteparochie in Rijswijk. Op 92-jarige leeftijd is Wim van den Ende op vrijdag 15 december 2017 overleden.
 • Ridder van Doorne: verknocht aan Rijswijk. Ridder heeft nagenoeg heel zijn leven in Rijswijk gewoond. Hij was er fotograaf, is geïnteresseerd in geschiedenis en werkt als vrijwilliger bij het Centraal Bureau voor de Genealogie
 • Helena Schuemie: een geboren verteller. Helena Schuemie heeft een boek geschreven over haar oorlogservaringen als Haags meisje. Het is onder de titel ‘Mattenkloppen’ uitgegeven door Boekscout.nl. Zij geeft op scholen en in bibliotheken lezingen over de Tweede Wereldoorlog. Nog twee boeken van haar zijn door Boekscout.nl uitgegeven. Momenteel schrijft ze over haar huwelijksjaren. Maar eigenlijk wil ze beschrijven, hoe de huwelijksgewoonten en -opvattingen geëvolueerd zijn in de loop der jaren.
 • Gretha Schenk: oud worden met een steeds kleiner netwerk. Mevrouw Schenk is kortgeleden 86 geworden. Ze is zeer beperkt in haar bewegingsmogelijkhden en haar netwerk is heel klein geworden. Een handjevol  verzorgers van Florence en Florein is wat ze nu nog heeft. De contacten met hen blijken voor haar zeer zinvol.
 • Mevrouw Camps: een familiemens. Mevrouw Camps is de weduwe van Martin Camps die in Rijswijk politiek actief is geweest als raadslid en fractievoorzitter van de voormalige KVP. Ook mevrouw Camps was lid van de KVP en daarna van het CDA, maar heeft haar lidmaatschap opgezegd uit onvrede over het toenmalige homostandpunt dat ze niet progressief genoeg vond.
 • Ton Hertogh: onderwijsmens en vertaler Latijn. Ton Hertogh begon zijn loopbaan in het onderwijs als leraar klassieke talen, werd vervolgens rector van een gymnasium, eerst in Breda, daarna in Nieuwegein, vervolgde zijn loopbaan als leraar en decaan op de Katholieke Theologische Hogeschool Utrecht en sloot die af als  personeelschef van het bisdom Rotterdam. Na zijn pensionering heeft hij tien jaar met een klein groepje gewerkt aan de vertaling van De consensu evangelistarum (Vier evangelisten, één evangelie) van Augustinus.
 • Arnold van Rijn: altijd goed gehumeurd. Arnold woont al vanaf zijn geboorte in Rijswijk. Hij is verknocht aan Oud-Rijswijk. De meeste jaren van zijn arbeidzame leven is hij verkoper van herenkleding geweest. Hij heeft toneel gespeeld bij De Verenigde Spelers en was trompettist bij de Rijswijkse Harmonie. Als kind was hij al actief in de buurtvereniging Prins Bernard en tijdens de bevrijdingsfeesten vlak na de oorlog. Hij heeft vrijwilligerswerk gedaan in de Benedictusparochie. Postzegels verzamelen, met name Israëlische, is een hobby van hem.
 • Theo van der Kooij: fantastische verhalen uit Rijswijk. Theo is geboren en getogen in Rijswijk. Hij blijkt een geboren verhalenverteller. De manier waarop hij vertelt is smeuïg. Daarom is in dit interview zijn taalgebruik aangehouden. Theo is vlak voor Kerstmis 2012 overleden.
 • Kees van den Bosch: een gedreven kunstenaar. In november heb ik broer Wim en zus Ellen van den Bosch geïnterviewd over alles wat hun vader Kees in zijn vrije tijd en tijdens z’n pensioen deed. De rode draad door al die activiteiten was die éne passie: tekenen!
 • Theo den Hollander: met een missie naar Indië. Theo den Hollander vertelt over zijn oorlogservaringen: hij is aan het eind van de Tweede Wereldoorlog in Duitsland tewerkgesteld (Arbeitseinsatz) en daarna heeft hij drie jaar in Nederlands-Indië gediend. De Eerste Politionele Actie staat diep in zijn geheugen gegrift. Theo is in 2016 overleden.
 • Flory en Leny Meyers: herinneringen aan Rijswijk. Flory en Leny zijn twee 80-ers die nog volop van het leven genieten. Zij koesteren hun herinneringen aan het Rijswijk van vóór, tijdens en ná de Tweede Wereldoorlog. Zij weten er meeslepend over te vertellen.

 

FAMILIE HOLTKAMP

 • Julia Campfens: een charmante tachtiger met humor. Julia is een ver familielid van me. Op 23 juli 2012 heb ik haar geïnterviewd in haar woning te Berlicum bij ‘s-Hertogenbosch. Julia is op 10 november 2017, achtentachtig jaar oud, overleden.
 • Arie Holtkamp en de meid die het wel regelde. Die meid is Betsy Oudshoorn, een kleindochter van Arie Holtkamp, die in 1888 bakker te Nootdorp werd. Betsy had een ernstige afwijking aan haar rug. Arie en zijn vrouw Betty namen Betsy in huis op als pleegkind. Totdat Arie en Betty in 1936 stierven, is hun kleindochter bij hen geweest. Ze weet zich van die periode veel te herinneren. Betsy is in 2013 overleden.
 • Jolanda en Claudia weten wel beter! Mijn oudste broer Kees heeft het grootste deel van zijn leven bij de Koninklijke Nederlandse Gist- en Spiritusfabriek, later Gist-Brocades, in Delft gewerkt. Hij vertelde weinig over zijn werk. Een interview met twee oud-collega’s van Kees, Jolanda Koedood en Claudia van den Goorbergh, werpt iets meer licht op Kees’ werkzame leven.


4 Responses to Levensverhalen

 1. Cor gijben says:

  Hallo Frans,
  Bij het zoeken naar “van Woerden Aardewerk” kwam ik op je website terecht. Als oud-Rijswijker vond ik bij “Nieuwe levensverhalen uit Rijswijk”, allerlei interessante informatie over vroeger. Mijn naam is Cor Gijben, geboren in mei 1945 op de Geestbrugweg, waar mijn vader een groentewinkel had.
  Ik ben verzamelaar van aardewerk van de broers Marius en Hugo van Woerden, die in de Herenstraat, het verlengde van de Geestbrugweg, woonden. De broers zijn ongeveer even oud als ik. Met allebei heb ik geregeld contact over het aardewerk dat ze gemaakt hebben.
  Op jouw website staat ook een stukje over “Wim Holtkamp: ambassadeur van aardewerk uit Rijswijk”.
  Alles wat ik over de broers van Woerden heb verzameld staat op een website (vestkeramiek.nl) die ik gemaakt hebt. Voor jouw misschien niet zo interessant maar waarschijnlijk wel voor Wim Holtkamp. Er staat een verzameling van meer dan 200 vaasjes.
  Ik weet niet of je nog contact hebt met Wim Holtkamp. Als dat wel het geval is, dan kun je misschien deze website aan Wim doorgeven. Er staan vast foto’s op die herinneringen over de vazen van Van Woerden oproepen.
  Verder nog mijn complimenten over je website. Als gepensioneerd biologieleraar heb ik met interesse ook stukjes gelezen die niet over Rijswijk gingen.
  mvg
  Cor Gijben

  • Beste Cor,

   Met Wim heb ik regelmatig contact via bijeenkomsten bij de Historische Vereniging Rijswijk. Bij mij in de buurt woont zijn zus Toos. Daar ga ik van de week een print van jouw mailtje brengen en dan komt er zeker een reactie.

   Groet,
   Frans Holtkamp

 2. Frans van der Peet says:

  in SINT JOZEFGEZELLEN IN RIJSWIJK daar was mijn vader Koos van der Peet lid van. Bij het verhaal staan foto’s waarop hij staat afgebeeld. Ook kennissen buren familie staan daarop. Enkel foto’s heb ik van mijn vader, die inmiddels is overleden, gekregen. Mijn vraag is kan ik de foto’s krijgen voor mijn eigen verzameling? Groet Frans van der Peet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.