Persoonlijk

Op deze pagina vind je links naar teksten die persoonlijk zijn. Ze gaan over mezelf, familieleden, kennissen, vrienden en (oud-)collega’s. Of ze betreffen een onderwerp dat buiten de indeling van rubrieken op mijn blog valt. 

 

 • Godloze wetenschap het einde nabij? Dit is de tekst van het openbare college dat ik gegeven heb tijdens mijn afscheid als docent godsdienst/levensbeschouwing aan pabo Thomas More te Rotterdam op 26 april 2010.
 • Powerpointpresentatie. In april 2010 geef ik bij gelegenheid van mijn afscheid als docent godsdienst/levensbeschouwing op pabo Thomas More te Rotterdam een ‘algemeen college’ aan collega’s en studenten, ondersteund door een powerpointpresentatie.
 • Brief aan Ronald. Begin 2008 overleed Ronald van Oijen. Ik ben met hem bevriend geweest vanaf de kweekschool. Hij is op 11 februari gecremeerd op begraafplaats Iepenhof te Delft. Ik heb een grafrede uitgesproken in de vorm van een brief.
 • Laudatio Henk van Houcke. Henk van Houcke was een zeer gewaardeerde collega van mij op pabo Thomas More te Rotterdam. Daarom wilde ik hem per se toespreken, toen hij met de VUT ging en afscheid van ons nam.
 • Het gebedsleven van Anne Holtkamp en Valentijn Balsters. Anne is mijn petekind en Valentijn is nu haar echtgenoot. Ze zijn op 18 juni 2009 te Culemborg getrouwd. Voor die gelegenheid heb ik een toneelstuk in twee bedrijven geschreven. Uiteraard worden beide echtelieden te kijk gezet
 • Brief aan Kees. Mijn oudste broer Kees is in juli 2010 overleden. Ik was net met pensioen en heb hem, sámen met de overige broers en zus, Aad voorop, tijdens zijn fatale ziekte – darmkanker met uitzaaiingen naar de lever – intensief kunnen begeleiden. In de ‘brief’ probeer ik hem te typeren en ga ik in op de moeizame omgang met de zorginstelling Careyn. Tijdens de crematieplechtigheid op Eikelenburg te Rijswijk heb ik de ‘brief’ voorgelezen.
 • Litanie van de heilige Marcellinus van Delft. Op 10 september 2011 is Marcel 50 geworden. We hebben een spetterend feest gevierd. Op geld werd niet gelet. Naast de vele kwaliteiten van de goede man heb ik in de litanie enkele onhebbelijkheden van hem uitvergroot.
 • Verlangen te hangen? Dit is de tekst die ik voorgedragen heb tijdens de opening van de jubileumtentoonstelling van ‘Amateurspalet’ te Rijswijk. Ik heb hem vooraf  aan niemand laten lezen. Het is het type tekst waar ik voor honderd procent eigen baas over wil zijn. Misschien chargeer ik, maar élk woord is gewikt en gewogen. Daarom houd ik mij bij het uitspreken ook letterlijk aan wat er staat. Het voordragen bestaat onder andere in het leggen van de juiste accenten, het op zachte en wat hardere toon spreken en het variëren in pauzes. Achteraf sta ik open voor alle soorten commentaar. Meestal regent het complimenten.

4 Responses to Persoonlijk

 1. Marcel says:

  Ieder gedeelte van een website is in te delen. In dit geval zou ik Varia vervangen door Afschiedscollege. Dat is immers het onderwerp.

  • Marcel says:

   Ik bedoel natuurlijk Afscheidscollege. Een tikfoutje is zo gemaakt…..

  • Ik laat die categorie ‘Varia’ maar even zo, totdat er meerde bestanden in staan en ik onderscheiden categorieën ga zien. Ik ies niet nú al voor meer passende categorieën, omdat ik het aantal knoppen beperkt wil houden. Ik wil niet, dat mijn blog op de homepage zoveel teksten te zien geeft, dat je door de bomen het bs niet meer ziet. Veel websites overdonderen je met een veelheid aan teksten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.